Skip to main content

Havaintojen tekemisen ongelmista


1. Havaitsijan kykyjen yli- tai aliarvioiminen

1.1 Havaitsijan yliarvioiminen

Havainnoijan kyvyt asetetaan usein havaintojen teon kannalta yliarvostettuun asemaan, ja monet eivät edes ajattele kuinka paljon esimerkiksi silmälasien käyttö vaikuttaa tehtyyn havaintoon erittäin paljon, varsinkin jos henkilö ei ole muistanut laittaa niitä silmilleen. Monet silmälasien käyttäjät ottavat lasit pois esimerkiksi vesisateen alkaessa, joten tuo voi vaikuttaa tehdyn havainnon laatuun, ja myöhemmin myös esimerkiksi rikostutkimuksen etenemiseen.

Toinen tapa yliarvioida havaitsijaa, on olla huomioimatta sitä, että onko hän esimerkiksi aistirajoitteinen henkilö. Eli jos puhutaan vaikka ampumatapauksesta, niin silloin saattaa poliisi pitää tapausta melko selvänä, jos jostain ikkunasta näkyy valoa, ja sieltä on suora linja rikospaikalle. Mutta jos asunnossa asuu kuuro henkilö, niin hän ei ehkä ole huomannut vilkaista ikkunasta ulos, kun laukaus on kuulunut eikä näin ollen tiedä tapauksesta mitään.

1.2 Havaitsijan aliarvioiminen

Kun tuossa äsken kerroin tapauksista, joissa havaitsijaa ehkä on yliarvioitu, niin toki havaitsijaa voidaan myös aliarvioida hyvin räikeästi. Eli jos puhutaan vaikka kadun toisella puolella seisovasta sokeasta, joka käyttää valkeaa keppiä, niin unohdetaan yksi asia. Hän voi näytellä sokeaa, jotta ehkä pääsisi ottamaan valokuvaa jostain julkisuuden henkilöstä, tai sitten jos kyseessä on vaikka Venäjän presidentin vierailu, niin hän voi olla valepukuinen turvaryhmän agentti. Eli tuossa tapauksessa voi saatu havainto olla hyvinkin tarkka, vaikka havaitsija olisikin päällepäin kyvytön tekemään esimerkiksi näköhavaintoja.

Toinen versio sitten liittyy noihin silmälaseihin. Eli tuo henkilö, joka yleensä käyttää silmälaseja on saattanut laittaa niiden tilalle kontaktilinssit, jolloin hän kyllä näkee aivan hyvin ilman silmälesejakin, tai hankkia aurinkolasit vahvuuksilla, joten tuohon silmälasien puuttumiseen ei enää nykyään kannata kiinnittää huomiota. Toisin sanoen tuollainen tilanne, että ihminen olisi kuuro ei tarkoita, että hän ei kuulisi mitään. Hänellä voi olla kuulokoje korvassaan tai sitten hänen käytössään voi olla opaskoira, joka ilmoittaa odottamattomista äänistä, tai sitten tuo henkilö on juuri ampumatapauksen sattuessa vilkaissut ulos ikkunasta.

2. Odotukset vaikuttavat myös havaintoihin

2.1 Mitä pukuun pukeutunut henkilö merkitsee?

Ihmisen työpaikka merkitsee paljon sille, mitä hän odottaa näkevänsä. Esimerkiksi huoltoasemien työntekijä näkee varmasti usein ihmisiä, jotka käyttävät pukua työssään. Mutta hän ei oleta koskaan ilmeisesti näkevänsä ketään suuria johtajia. Eihän kukaan oikeasti usko, että Suomen presidentti tulee vaikkapa johokin Shellille syömään tai että General Motorsin johtaja sattuisi kävelemään suoraan sisään johonkin autokauppaan , varsinkin jos tuo autokauppa sattuu olemaan vaikkapa Suomessa, ja toki uskon, että nuo palvelun ammattilaiset eivät tuota asiaa kenellekään kerro.

Mutta kun ajatellaan palvelukokemusta, niin toki noiden palvelua antavien ihmisten on tiedettävä, että tuollainen tilanne saattaa olla heidän edessään. Eli nuo yhtiöt sekä poliittiset liikkeet ovat hyvin tarkkoja esimerkiksi työntekijöidensä käytöksestä, ja siksi nuo yhtiön isotkin johtajat käyvät joskus kyselemään noiden toimipisteiden palvelua,  jotta he saavat tietää mahdollisuudesta, että siellä on väärä henkilö työssä. Toki nuo pukumiehet voivat olla aivan tavallisia pölynimurikauppiaita, jotka ovat tauolla syömässä pihvejä tai juomassa kahvia.

2.2 Tiedon havainnon merkityksestä pitää olla tiedostettavissa

Toisten ihmisten mielestä puku sekä solmio antavat arvovaltaisen vaikutelman, ja siksi he sitten käyttävät tuota vaateyhdistelmää kaiken aikaa. Ja jotkut heistä kyllä antavat välittömästi ilmi henkilön, jonka antama palvelu ei heitä miellytä. Eli joidenkin ihmisten mielestä puku antaa oikeuden esiintyä suurena johtajana, jonka ei tarvitse mistään mitään välittää. Mutta voin kertoa teille, että suurten johtajien ei tarvitse leveillä kenellekään, ja nämä "minä tunnen kaupunginjohtajan"-tyypit voidaan sitten sivuuttaa täysin, koska jos he sitten tämän henkilön tuntevat, niin he varmasti tämän kuitenkin kutsuvat paikalle, kun työntekijän asioista eli tässä tapauksessa kyseisen suhteillaan mahtailevan henkilön huonoksi kokemasta palvelusta puhutaan.

Monet ihmiset luulevat että esimerkiksi etsintäkuulutuskuvien avulla on helppoa tunnistaa joku henkilö. Itse voin kertoa että näin ei ole asia. Kun henkilö etsintäkuulutetaan esimerkiksi televisiossa, niin saattaa olla niin, että tieto tuosta etsintäkuulutuksesta ei edes välity kaikille työntekijöille. Eikä jokainen työntekijä varmasti katso televisiosta rikosten torjuntaa käsitteleviä ohjelmia. Eikä jokainen noista henkilöistä keskustele esimerkiksi ryöstöistä kahvitunneilla työtovereidensa kanssa. Jos tuo esimerkiksi kassavuorossa oleva työntekijä ei saa tietoonsa sitä, että etsintäkuulutettu henkilö kävelee hänen palvelutiskilleen, niin hänen havainnoillaan ei ole mitään merkitystä, koska hän ei tiedosta kohtaavansa henkilön, jota etsitään vaikkapa ryöstöstä.

Ja uskaltaako hän sitten koston pelossa soittaa viranomaisia paikalle tarpeeksi ajoissa tietenkin on aivan eri asia kuin havainnon tekeminen, ja samoin informaation jakamisen ongelmana tietenkin ovat noissa tilanteissa uhkailu tai pelko siitä, että jos työntekijä on jättänyt poliisit kutsumatta, niin hän voi pelätä seuraamuksia, eli ulkomaalaisen kohdalla voisi eteen nousta pelko maasta karkoituksesta, eli joissain maissa ilmoituksen tekemättä jättäminen kuulemma tuo eteen vankeustuomion, ja tuo henkilö voi olla kotoisin maasta, jonka viranomaistoiminta ei vastaa länsimaisia standardeja. Siksi tuollainen ilmoitus saattaa jäädä tekemättä.

3 Stressin merkitys sekä sen eliminoiminen.

Videokamerat sekä muut tekniset apuvälineet auttavat havaintojen tekemisessä. Eli nuo tekniset laitteet auttavat tilavalvonnassa, ja kun operaattori ei itse ole tuolloin vaarassa eikä fyysisen näköyhteyden päässä tuosta tilanteesta, niin hän voi sitten soittaa tarvittaessa apua. Ja koskaan tilavalvontaa ei saa jättää yhden henkilön tai ryhmän vastuulle, jotta mahdollisen häiriön sattuessa tulee hälytys tehtyä. Tärkeät tilat pitää varustaa  sellaisella tekniikalla, että kukaan ei yksin voi kytkeä kaikkia valvontakameroita pois päältä. Eli käytössä pitää olla vähintään kaksi sarjaa kameroita, joista ei ole yhteyttä toisiinsa. Ja kameroiden takaa katsovat miehet eivät ehkä kommunikoi noiden palvelutilojen työntekijöiden kanssa suoraan.

Toki esimerkiksi turvallisuusmiehillä voi olla käytössään datalasit sekä sankakamerat, joiden avulla seulotaan sisään pyrkivien henkilöiden joukosta niitä, joilla on porttikielto noihin tiloihin. Eli jos kyseessä on esimerkiksi valtion päämiehen isännöimät päivälliset, niin nuo datalasit voivat lähettää tiedon järjestelmälle, jos vaarallinen henkilö yrittää sisään, eli katsottaessa passia tai henkilöllisyystodistuksia tuo valvontajärjestelmä lukee samalla passien viivakoodit, ja samalla se lähettää kyselyn poliisien tietojärjestelmään, että onko passi varastettu. Mutta samalla tarkastetaan se, että hän ei ole missään poliklinikalla samaan aikaan kun tuo asiakirja ojennetaan turvamiehille, eli näin huomioidaan mahdollisuus siihen, että esimerkiksi joku ei ole varastanut passia kyseisenä päivänä.

Noissa datalaseissa voi olla myös infrapunakamerat, joilla voidaan yleisön joukosta etsiä aseita sekä alkoholijuomia. Tuollaisten laitteiden käyttö on pakollista, koska joku voi oikeasti sitten tuoda aseita vaikkapa kokoustilaan ennakolta. Mutta jos puhutaan esimerkiksi tilavalvontakameroista, niin ne voivat olla varustettuja esimerkiksi kivääreillä tai lasereilla sekä LRAD-laitteilla, jotta nuo rosvot saadaan eliminoitua, jos he alkavat ampua. Toki toimitilat voidaan varustaa esimerkiksi ertiyiskovaäänisillä, jotka antavat äänisignaalit kipualueella tai ilokaasusumuttimilla, joilla tuossa tilassa olevat henkilöt voidaan neutraloida surmaamatta heitä. Ja tietenkin myös maalin ja kyynelkaasun seosta  voidaan suihkuttaa tilassa olevien ihmisten päälle sprinklerien kautta, jotta mahdollisesti kaasunaamaria käyttävät henkilöt sokaistuvat, jolloin kuolettavan voiman käytön tarve vähenee.

elainasiaa.blogspot.fi





Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,