Skip to main content

Julkisten laitosten materiaalin hankinnasta sekä henkilökunnan asenteesta


Konkreettiset tulokset ovat asia, jonka julkisten investointien rahoittajat sekä poliittiset päättäjät haluavat nähdä, ennen kuin he lähtevät myöntämään rahoja jollekin kohteelle, on se että miten paljon tuolla asialla on käyttöä. Kirjaston kokoelmiin valitaan kirjoja, niin toki on hyvä, että ne miellyttävät ihmisiä. Konkreettisilla eli kineettisellä tuloksella tarkoitetaan helposti jäsennettyä sekä ymmärretyksi tehtävissä olevaa tietoa, kuten lainaustapahtumia sekä kirjastojen käyttöä, joita on sitten helppo esitellä esimerkiksi kunnanvaltuustossa, jossa istuu ihmisiä, joiden asema riippuu siitä, kuinka suosittuja he sattuvat olemaan,

Kirjastokin on nimittäin palvelulaitos, ja jos sen tiloissa ei kukaan käy tai lainauksia ei tehdä, niin silloin kyllä hyvin nopeasti poliittinen päättäjä alkaa siirtää määrärahoja muihin kohteisiin. Eli kuten varmaan tiedämme, niin poliitikot ovat sellaisia ihmisiä, että he haluavat nähdä konkreettisia tuloksia, eli sen että  esimerkiksi kirjastoissa on ihmisiä, kun nämä henkilöt sitten päättävät siitä, kuinka paljon ja minkälaista materiaalia niihin hankitaan. Eli kuten tiedämme, niin kirjastokin on tulosvastuuyksikkö, jonka saama rahoitus riippuu siitä, että käytetäänkö tuota tilaa oikeasti vai ei, eli jos ei käyttöä synny, niin silloin ei myöskään rahaa tule.


Kun kirjastojen materiaalihankinnoista päätetään, niin tietenkin materiaalin hankkijan pitää miettiä sitä, että millainen asiakasryhmä kirjastossa on, ja sitä kautta hänen on mietittävä sitä, millaista aineistoa kirjastoon hankitaan, jotta tuolle aineistolle saadaan myös lainaajia. Tämän takia esimerkiksi romaanihyllystä löytyy todella paljon suurten kustantamojen kustantamia kirjoja, joita sitten saadaan painettua suhteellisen halvalla suuria eriä. Ja kun keskustellaan siitä, millaisia kirjoja kirjastoon hankitaan, niin yleisesti uskotaan että ihmiset haluavat  niin sanottuja "takuutuotteita", eli nimekkäiden kirjoittajien tekemiä opuksia, mutta niiden rinnalle pitäisi tasapainon vuoksi hankkia myös muuta kirjallisuutta.


Puhuttaessa  siitä, mitä tarkoittaa sana "asiakaspalvelu", niin itse kyllä ymmärrän tuon sanan sillä, että varsinkin kunnallisessa laitoksessa se tarkoittaa sitä, että kuntalaisilta kysellään sitä, millaisia tuotteita he sattuvat haluamaan. Kunnallinen kirjasto on verorahoilla ylläpidetty laitos, jonka tuotteet maksaa kuntalainen veroina. Koska kyseessä on laitos, jonka tarkoitus on palvella asiakasta, niin toki asiakkaan miellyttäminen on työntekijöiden oikeus sekä velvollisuus. Missään nimessä ei ole asiakkaan nuoleskelemista, jos häneltä kysytään sitä, mitä hän haluaa kirjastosta lainata.


Kirjastojen tuotteen eli kirjan pitää kuitenkin olla sellainen, että se täyttää tietyt normit sisällön kannalta. Varsinkin tietokirjoissa sisältö on äärimmäisen tärkeä, jotta ei satu mitään havereita. Ja kuten tiedämme, niin esimerkiksi sienikirjoissa oleva virhe saattaa surmata erittäin monia ihmisiä, jos esimerkiksi joku kavalakärpässieni on livahtanut ruokasienten joukkoon, ja saanut kuvan alle väärän merkinnän. Samoin muiden vastaavien asioiden kanssa pitää noudattaa sellaista linjaa, että mieluummin opetetaan joku asia väärin, jos tuolla tavoin estetään esimerkiksi ihmisen vammautuminen.  Ja siksi kannattaa aina opettaa että kaikki käärmeet ovat myrkyllisiä.


Mutta kun puhutaan esimerkiksi sivistämisestä sekä korkeakulttuurista, niin tietenkin silloin pitää muistaa se, että  noiden termien sisältö saattaa käytännössä merkitä melko paljon erilaisia asioita. Eli tarkoitetaanko tällä sitten sitä, että kirjastoon hankitaan satoja arkkitehtuuria käsitteleviä kirjoja, sekä tuhansia klassisen musiikin levyjä, jos niitä ei kukaan lainaa. Samoin kaikki sivistystä hankkivat ihmiset eivät lue arkkitehtuuria käsitteleviä kirjoja, vaan joku saattaa olla kiinnostunut vaikkapa sienistä. Eli mitenkään kovin suppeita nuo käsitteet eivät ole, ja nykyään kai heavy metalin kaltainen musiikki alkaa olla kultturellia tavaraa, kun meidän sukupolvemme on sitä tottunut kuuntelemaan.



Kun puhutaan ihmisestä, jolla on huonot asiakaspalvelutaidot, niin silloin tietenkin itseäni vähän kauhistuttaa se. että mistä tuollainen ihminen on saanut päähänsä toimivansa oikein? Onko hänestä mukavaa, kun ihmiset huutelevat  hänen peräänsä, miten “mukava ihminen hän on”? Tuolloin kuitenkin voimme häntä ymmärtää, ja samalla kuitenkaan hänen asennettaan ei tarvitse hyväksyä. Eli kuten olen monesti kirjoittanut, niin “hyväksyä” ja “ymmärtäminen” eivät ole synonyymejä. Se että käyttäytymistä ymmärretään tarkoittaa sitä, että me tiedämme syyn, miksi joku henkilö käyttäytyy niin kuin käyttäytyy, eli hänelle on mallioppimisen kautta syntynyt kuva siitä, että tuossa paikassa saa henkilökunta käyttäytyä niin kuin heitä huvittaa. Ja jossain on ihmiselle välillä opetettu niin, että kaikki asiakasta miellyttävä toiminta on jotenkin henkilökunnan arvovaltaa alentavaa.


Eli jossain häntä on samassa tilassa tai ympäristössä nöyryytetty, ja kohdeltu sopimattomasti. Ja kun hän sitten itse pääsee tähän samaan asemaan, niin hän alkaa kohdella muita kuten tuota ihmistä on itseään kohdeltu aikoinaan. Tämä koskee niin opettajia, vartijoita kuten kaikkia muitakin ihmisiä. Opettajista näkee suoraan sen, millaisia heidän omat opettajansa ovat olleet. Eli jos joskus peruskoulussa on opetettu, että opettaja saa tehdä mitä haluaa, niin sitten tuo henkilö opettajana alkaa tehdä niin kuin hänelle on koulussa tehty. Jos henkilö on koulussa sitten kohdannut sellaisen ympäristön, että opettaja on esimerkiksi jättänyt koko luokan jälki-istuntoon, mikäli joku sitten häiritsee heidän työtään, niin hän tulee myös samalla tavoin kuria pitämään koulussa.  Hänelle on sitten opetettu niin, että koulu on opettajien työpaikka, ja niissä tehdään kuten hän sattuu haluamaan, mikä sitten aiheuttaa "koomisia" tilanteita koululuokissa.

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,