Skip to main content

Kielen kääntämisen sekä ihmisen jäljittämisen vaikeuksista


Puhuttaessa esimerkiksi terrorismista epäiltyjen henkilöiden puhelinkeskustelujen kääntämisestä, niin pelkkä arabian kieliopin hallitseminen ei riitä, vaan pitää osata myös erilaisten slangianojen merkitys, mutta tuon nauhojen kuuntelijan pitää hallita myös äänen sävyn tarkkailu, ja vaikka kalliit tietokoneohjelmat tietenkin näyttävät operaattoreille esimerkiksi äänensävyn muutoksen, niin esimerkiksi se, mitä tuo muutos tarkoittaa, jää tietokoneelta huomaamatta. Eli onko tuo sana tarkoitettu ikään kuin pilkkaavaksi ilmaisuksi. Toisin sanoen sanat "onpa "X" fiksu mies" ei välttämättä tarkoita sitä, miltä se kuulostaa. Samoin termi "onpa älykäs suunnitelma" voi olla hyvinkin tarkoitettu puujalkavitsiksi, jos suunnitelma on jotenkin huono. Se mihin lingvistia tarvitaan on juuri sanojen piilomerkityksen sekä niihin liittyvän tunnelatauksen huomioiminen, eli onko puhuja kiihtynyt, innoissaan,  pettynyt tai masentunut, voi kertoa siitä, missä tilassa hän juuri sillä hetkellä on.

Toinen asia sitten missä tietokoneella on ongelmia nimen omaan käännösten kanssa ovat sanat, joilla on kaksoismerkistys itsessään. Jos Englannin lause menee näin "Black Shadow King find my ring". Tällöin käännös voi kuulua "Musta Varjokuningas etsi sormukseni" mutta se voi tarkoittaa myös "Musta Varjokuningas etsi areenani", mikä voi sitten myös johtaa harhaan. Toki sanalla "ring" on englannin kielessä 27 merkitystä, kuten "kehä" tai "soitto". Tuo teksti voisi tarkoittaa sitä, että esimerkiksi joidenkin kilpailujen järjestäjää pyydetään valitsemaan sopiva urheiluareena tai sitten se voi tarkoittaa, että soluttautujan pitää etsiä maaginen kivikehä.  Muut termit voi tarkistaa "Sanakirja.org" sivuilta. Samoin termi "musta varjokuningas" voi tarkoittaa esimerkiksi mustaihoista ryhmän johtajaa tai sitten se voi tarkoittaa mustaan viittaan pukeutuvaa tai vain mustaa banderollia seuraavaa henkilöä.  Ja se onko musta banderolli sitten esimerkiksi lippu, missä on pelkkä musta "X", vai onko se kokomusta kangas on sitten vielä eri asia.

Kuva II
Eli samasta syystä täytyy kielenkääntäjän osata myös kohdekielen piilomerkityksiä, ja toki esimerkiksi tietokoneesta on suuri hyöty tuon puhutun informaation muuttamisessa puheeksi, eli kyseessä on tableteista sekä älypuhelimista tuttu puheesta tekstiksi toiminto, mikä kirjoittaa tuon nauhan suoraan tekstidokumentiksi, mutta tietenkin kielioppi pitää vielä laittaa kuntoon sekä nauha kuunnella, jotta saadaan selville se, että onko tuo henkilö esimerkiksi pettynyt tai käyttääkö hän huumeita, eli mainitseeko kuuntelun kohde jotain tiettyjä lääkkeitä, jolloin esimerkiksi poliisi voi tuollaista lääkepurkkia käyttää hyväkseen hänen jäljittämisessään, eli noihin purkkeihin voidaan laittaa GPS, joka piilotetaan esimerkiksi huumetabletin sisään, jolloin henkilö voi niellä sen, ja siten ohjata SWAT-ryhmän paikalle, jolloin henkilö voidaan joko neutraloida pidättämällä sekä tekemällä hänestä vaaraton lääkityksen avulla, jolloin tuohon terroristiin voidaan asettaa sisäinen implantti, jonka avulla häntä voidaan käyttää muiden terroristien tai salametsästäjien  jäljittämiseen. Tuollainen GPS-laite voi toimia myös Googlen karttapohjalla, eli sekin voi perustua "Open source" arkkitehtuuriin. 

Tuollainen GPS-implantti voi olla robottilaite, joka asettuu itse kohteen hermostoon ja jonka avulla häntä voidaan ohjata ärsyttämällä sähköisesti eri aivojen osia, ja samalla henkilöön voidaan asentaa kemiallisia implantteja, joita käytetään esimerkiksi väkivaltaisten, itsemurhariskillä varustettujen esimerkiksi kuoleman jonoon suljettujen vankien hallintaan. Tuolloin kyseinen henkilö voidaan päästää kadulle iskun jälkeen, ja häntä sitten käytetään muiden terroristien etsimiseen. Samoin esimerkiksi salakuuntelulaiteen voi asentaa ihmisen kallon sisään tai hammasproteesiin. Se voidaan ampua kohteeseen myös kiväärillä, ja tuota tehdään myös afrikassa eläville eläimille. Kuvassa (Kuva II) on GPS-laitteen ampumiseen suunniteltu kivääri, mutta toki tavallista metsästyskivääriä voidaan myös käyttää, mutta sen patruunat pitää heikentää, jotta ne eivät surmaa kohdettaan. Tuossa tapauksessa implantti on varustettu puudutteella, jolla estetään eläimen vauhkoontuminen tai se, että ihminen huomaa tuon laitteen oleva ruumiissaan.  GPS-implantin avulla tutkitaan myös kalojen liikkumista (Kuva III) sekä salamatsästystä, ja jälkimmäisessä käytetään eläimeen asennettua laitetta, mikä välittää jatkuvasti biometristä tietoa valvontakeskukseen, jotta salametsästäjien toiminta vaikeutuu.

Yksinkertaisimmillaan salakuuntelulaite voi olla esimerkiksi pienestä kelloparistosta virtansa saava kultapintainen lähetin, joka asennetaan henkilön kallo-onteloon. Tuollainen integnoituun piiriin perustuva salakuuntelulaite on erittäin pienikokoinen, ja sen asentaminen on erittäin helppoa esimerkiksi katetrin avulla. Kyseisen laitteen asennus voi tapahtua esimerkiksi poskiontelopunkteerauksen yhteydessä, ja henkilö ei ehkä edes huomaa mitään, kun hänen poskionteloihinsa asennetaan salakuuntelu- sekä paikannuslaitteet, millä sitten tuota henkilöä voidaan intensiivisesti tarkkailla jatkuvasti. Ja jos kyseessä on robottilaite, niin silloin se voi sujahtaa tuon reiän läpi hyvin huomaamatta. Kyseessä olisi hämähäkkimäinen robotti, joka asettuu aivokuorelle ja stimuloi sitä sähkövirralla, ja tuo keinotekoinen hyönteinen voi tunkeutua ihmisen hermostoon esimerkiksi vatsan kalvojen läpi. 

Kuva III

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,