Agatha Christie (os. Miller) DBE 1890-1976 Kuva I |
Kun puhutaan yhdestä dekkarihistorian tunnetuimmista etsivistä eli Hercule Poirotista, niin voidaan kysyä, että onko hän oikeasti elänyt ihminen? Kun ajatellaan tuota belgialaista salapoliisia ehkä hiukan naismaisena hahmona, niin pitää muistaa se, että etsivä Poirot on naisen kirjoittama hahmo, jonka on luonut maailman kuulu dekkaristi Agatha Christie, jonka henkilögalleriaam kuului myös neiti Marple, joka oli ensimmäisiä naispuolisia salapoliisiromaanien päähenkilöitä. Mutta Poirot eroaa Marplesta siinä, että hänellä oli apunaan kapteeni Hastings. Marple taas toimi yksin, tai ainakaan Christie ei kirjoittanut eli luonut hänelle vakituista avustajaa. Kun Agatha Christie kirjoitti noita hahmojaan, niin hän unohti mainita sen, että tarkoittiko Hastingsin kapteenin arvo siis poliisin vai armeijan kapteenia. Britannian poliisivoimissa "kapteeni" vastaa ylikomisariota, joten tuo asia jää noissa kirjoissa avoimeksi. Todellisuudessa Hastings on pikemminkin henkivartija tuolle pienelle belgialaiselle etsivälle, joka saattaa olla toiminut myös osittain Mikki Hiiren esikuvana.
Mutta kun ajatellaan Poirotia sekä Hastingsia, niin uskon että noissa hahmoissa on käytetty esikuvina Agathaa itseään sekä hänen aviomiestään eversti Christietä, joka varmasti oli Agathasta iso ja vahva mies. En tiedä että missä joukoissa tuo eversti palveli, mutta epäilen että kyseessä oli sotilastiedusteluun kuuluva upseeri. Näet yleensä tavallisten upseerien vaimojen esillä oloa julkisuudessa ei katsottu tuolloin kovin hyvällä, enkä ole kovin varma siitä, että oliko tuossa pariskunnassa se ujompi osapuoli oikeasti Archibald vai Agatha.
Joten uskoisin, että eversti Christie oli tuolloin palvellut tiedustelussa tai sotilaspoliisissa, jossa oli enmmän tilaa omille ajatuksille sekä individualismille kuin jossain kaartinrykmentissä tai RAF:n koulutuslaivueessa. Mutta toki hänen odotettiin käyttäytyvän kuin upseerin. Archibald Christie oli siis ilmavoimien upseeri, jonka kanssa nuori Agatha meni naimisiin Ensimmäisen Maailmansodan aikana eli vuonna 1914 . Ja tuo pari sitten erosi vuonna 1928, ehkä siitä syystä, että Agatha oli upseeri vaimoksi hiukan epäsovinnainen. Kuitenkin avioeron jälkeen hän sai käyttää entisen aviomiehensä nimeä, mikä varmasti oli tuolloin hiukan omituista. Tuo nimi oli näet upseerin perheen nimi, ja se olisi normaalisti pitänyt vaihtaa pois.
Toki hän oli täydellinen edustusrouva, joka piti hyviä puheita, tai ainakin luulen niin, koska ne mainitaan erityisesti Christien pariskunnan Niilin matkan yhteydessä, mutta saattaa olla niin , että Archibald Christie tuli kateelliseksi näistä asioista. Eli kirjoittiko Agatha myös miehensä pitämät puheet, joita hänen piti upseerikerholla tietenkin esittää. Ja vuonna 1927 heidän tiensä erosivat, ja tuo ero saattoi johtua siitä, että Agatha tienasi melko hyvin, mikä sitten aiheutti "huumoria" tuon miehen upseeritovereiden keskuudessa.
Eli hän saattoi kuulla vitsejä siitä, kuinka tuo vaimo maksoi hänen kotinsa.Mutta mistä tuo kuuluisa kirjailija sitten sai ideat omiin kirjoihinsa? Työskentelikö tuo nainen sitten itse poliisissa, tiedustelussa tai sotilaspoliisissa, kun hän sitten noita kirjojaan kirjoitti? Hänen ansionsa kirjailijana ovat todella suuret, ja hänen kertomuksensa viitoittivat aikoinaan tietä dekkareille, jotka ovat todella toden tuntuisia. Hän kuitenkin noudatti kirjoissaan perinteistä Sherlock Holmesista tuttua tyyliä, eli mitään kovin toiminnallisia ne eivät ole, mutta mukavaa lukemista nuo kirjat kuitenkin edelleen ovat. Mainittakooon, että Agthalla oli korkea kunniamerkki, DBE, jonka merkityksen voi jokainen lukea alla olevasta linkistä, eli aika tunnustettu tuo henkilö kuitenkin oli.
DBE:n merkitys Iso-Britanniassa: https://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_the_British_Empire
Comments
Post a Comment