Skip to main content

Miksi älykkäillä ihmisillä on vähän ystäviä?


Miksi älykkäillä ihmisillä on yleensä melko vähän ystäviä, on kysymys joka on varmaan askarruttanut monia ihmisiä maailmassa. Kun ajatellaan sellaisia superneroja kuin Albert Einstein tai Isaac Newton, niin he olivat varmasti aikoinaan melko yksinäisiä ihmisiä. Noista kahdesta varsinkin Newton oli varmasti aikoinaan melko outo lintu, ja hän saattoi kärsiä yksinäisyydestä paljon enemmän kuin joku nykyaikainen ihminen.

Tuolloin 1600-luvulla oli ihmisten velvollisuus mennä naimisiin, ja naimattomana miehenä Newton sai varmasti tuntea yhteisön paineet niskoillaan, koska tuolloin oli ajan hengen mukaista, että homoseksuaalit hirtettiin. Albert Einsteinillä ei kuten muillakin suurilla tiedemiehillä ei ole ollut myöskään ole ollut ainakaan mitään kovin onnellisia avioliittoja, ja muutenkin heitä on pidetty melko vaikeina ihmisinä.

Kuten on pidetty myös maamme kansallissäveltäjä Jean Sibeliusta, jonka tavasta esimerkiksi repiä lahjaksi saamiaan seteleitä on tullut legenda. Myös muita taiteilijoita on pidetty varmasti hiukan vaikeina ihmisinä, ja siksi heillä on ollut vaikeuksia hankkia ystäviä, koska heidän luonteensa on ollut sellainen, että he uskaltavat sanoa sen mitä ajattelevat. Samoin monilla taiteilijoilla on hiukan impulsiivinen luonne, että he saattavat olla hiukan erikoista seuraa sellaisesta ihmisestä, joka on jotenkin pidättyväinen luonne. Kuitenkin moni taiteilija sekä huipputiedemies on oikeastaan halunnut olla yhteiskunnassa "prime mover", joka helposti aistii epäkohtia sekä haluaa aktiivisesti vaikuttaa niihin.

Kuitenkin älykkäillä ihmisillä on sellainen vaikeus, että he seuraavat ihmisten esiintymistä melko tarkasti, ja siksi he huomaavat helposti, jos joku toinen esittää olevansa ystävällinen. Tuolloin tietenkään mitään välitöntä ystävyyssuhdetta on vaikea muodostaa tällaisen henkilön kanssa. Kun puhutaan siitä, mitä varten älykäs ihminen on niin vaikeasti lähestyttävä, niin silloin pitää muistaa se, että he saattavat hiukan ajatella sitä, että toisen osoittama kiintymys ei ole aitoa.

Ei ole järkevää ainakaan aivan heti ryhtyä luottamaan toiseen ihmiseen täydellisesti, koska se saattaa sitten kostautua esimerkiksi siinä, että alkoholi sekaan laitetaan unilääkkeitä, ja tuolloin seuraamukset voivat olla hyvin ikäviä. Kun taas puhutaan esimerkiksi vankiloiden sekä psykiatristen sairaaloiden potilaista, niin tietenkin älykkäät henkilöt ovat vaikeita "asiakkaita". Psykiatrinen hoito perustuu luottamukseen potilaan sekä hoitohenkilökunnan välillä, ja jos tuo luottamus petetään, niin silloin tietenkin sen uudelleen rakentaminen on erittäin vaikeaa. Sen tähden on tärkeää, että hoitohenkilökunta pitää huolta vaitiolovelvollisuudestaan, koska psykiatrit ovat ihmisiä, joiden työ perustuu siihen, että potilaat luottavat häneen, ja uskaltavat kertoa hänelle asioita, joita he muuten eivät uskalla mainita.

Älykkäät ihmiset  osaavat mielistellä vanginvartijoita, ehdonalaisvalvojia sekä psykiatreja sekä lukea ikään kuin "rivien välistä" sitä, mitä heille sanotaan, niin silloin tietenkään tuollainen ihminen ei mikään kovin helppo asiakas ole. Tuolloin ei "normaalin ihmisen" joita hoito- sekä valvontahenkilökunta edustaa, onnistu ikään kuin nousemaan vangin tai mielenterveyspotilaan yläpuolelle, ja tekemään hänelle kolmen siirron shakkimatteja. Tuossa tapauksessa pitää vangin tai potilaan kanssa toimivan ihmisen perustella itselleen jollain muilla tavoilla hoidon tarvetta. Samoin älykkäät ihmiset ovat vaarallisia, kuten esimerkiksi monissa vankiladokumenteissa kerrotaan.

He osaavat vapautua käsiraudoista, ja koska nykyaikaisen "sosiaalisuuten" perustuvan terapian kohdalla ei toimi menetelmä, missä hoitohenkilökunta ikään kuin tiedustelee potilaan tuttavilta hänen oireistaan, jotta he osaavat sitten hoitaa tuota ihmistä kunnolla. Tuo tapa ei ole aivan sitä, mitä tarkoitetaan oireiden havaitsemisella, ja se tietenkin on hyvin ärsyttävää potilaasta. Mutta tuo tapa tietenkin on hyvin helppo sekä psykiatrin aikaa säästävä, koska silloin hänen tehtäväkseen jää lääkkeiden tarkastaminen.

Mutta tuon tekniikan moraalisuudesta kuitenkin voidaan aina keskustella hyvin vakavasti, ja samalla myös pitää kysyä sitä, että onko oikein kuitenkaan pettää potilaan tai vangin luottamusta sillä tavoin, että sitten käydään kertomassa nämä kaikki tapaamisissa esiin tulleet asiat hänen lääkärilleen. Samoin kun ihminen puhuu esimerkiksi psykiatrilleen, niin tietenkin hän uskoo varmasti tämän olevan vaitiolovelvollinen, ja että tälle voi sitten puhua myös asioista, joita ihminen ei halua vanhempiensa tietävän. Mutta sitten joskus tulee tuollaiselle psykiatrille mieleen, että hän voi sitten kertoa noita juttuja potilaan vanhemmille. Siinä sitten saattaa hoitosuhteessa rakennettava luottamus sitten tuhoutua täysin.

http://www.mtv.fi/lifestyle/tunteet/artikkeli/5-syyta-miksi-alykkailla-ihmisilla-on-vahemman-ystavia/6356020

Comments

Popular posts from this blog

Schrödinger's cat: and the limits of that idea.

"In quantum mechanics, Schrödinger's cat is a thought experiment concerning quantum superposition". (Wikipedia, Schrödinger's cat). But the same thing can use as model for many other thought experiments.  Sooner or later, or at least in the ultimate end of the universe, the Schrödinger's cat will turn into wave movement. The information that this cat involved exists but the cat does not exist in its material form. The information doesn't ever vanish. It just turns its shape.  We are all trapped in the universe and time. The universe is the space that is entirety to us. There are no confirmed other universities. But the multiverse is a logical continuum for the expanding galactic megastructures.  The problem with natural things is this. They are black and white. They exist or do not exist. Could there be something, that exists and not exists at the same time?  Scrödinger's cat is thinking experiment about case their cat is not dead or not alive. But in this...

The string theory offers a new way to calculate Pi.

"Scientists discovered a new series for pi through string theory research, echoing a 15th-century formula by Madhava. By combining Euler-Beta Functions and Feynman Diagrams, they modeled particle interactions efficiently. Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Leap in Mathematics) People normally think that. The pi is the ratio of the circumference circle's circumference to the circle's diameter. The Pi is a mathematical constant 3.14159..., the endless decimal number. The Pi is interesting because developers can use that decimal number to make the encryption algorithms stronger.  The idea is that the encryptions program hides the message's original ASCII numbers by multiplicating those numbers with some decimal number. Or the system can add some numbers to those ASCII numbers.  "Aninda Sinha (left) and Arnab Saha (right). Credit: Manu Y" (ScitechDaily, String Theory Unravels New Pi Formula: A Quantum Le...

There are always more than three actors in the real world.

"An international research team is advancing precision timekeeping by developing a nuclear clock using thorium isotopes and innovative laser methods, potentially transforming our understanding of physical constants and dark matter. (Artist’s concept.) Credit: SciTechDaily.com" (ScitechDaily, Unveiling the Thorium Nuclear Clock and Its Time-Twisting Secrets) From Three-body problem... There are no pure three-body systems in nature. There are always more than three components in the system. For making real three-body systems we must separate those three bodies from the environment. Otherwise, there are stable effects. But nobody can predict some effects like distant supernova explosions or sun eruptions.  And one of those things that affect all bodies is time. When radioactive materials decay. That affects the stability and symmetry of the object.  Energy levels affect the existence of things like neutrons. The thorium atom clocks are next-generation tools for time measurement....