Skip to main content

Työttömien työllistämisestä sekä aktiivisesta työnhausta


Kuva 1
Kimmo Huosionmaa

Työttömien työnhakua koskeva aktiivinen malli aiheuttanee tässä lähipäivinä lakon, joka sotkee koko pääkaupunkiseudun elämää. Ja tässä sitten itse olen vähän miettinyt sitä, mitä tuo salaperäinen “aktiivimalli” on oikeastaan tuonut työelämään. Tietenkin työelämä-valmentajille on tullut loistavasti lisää työtä, kun he sitten viilaavat työnhakijoiden hakemuksia sellaiseen kuntoon, että ne ovat “myyviä”. 


Kun tuo aktiivinen työnhakija on sitten saattanut lähettää jopa tuhansia hakemuksia muutamassa kuukaudessa, niin tietenkin silloin varmasti alkaa ihmetyttää, että olisiko jossain ohjeistettu niin, että työttömiä ei kannata palkata ollenkaan, kun “heillä ei ole sitä viimeisintä osaamista”. Ja tietenkin se että joku työhönvalmentaja on tässä mallissa täysin työllistetty, niin se varmaan sitten on olevinaan hyvä asia. Kun puhutaan esimerkiksi siitä, että työnhaun aktiivi-malli takaa sen että työttömiä on aina saatavilla, kun esimerkiksi kaupungit tarvitsevat sesonkiaikoina työllistettäviä, niin tietenkin tämä malli on sitten se kaikkein paras tätä taustaa vasten katsottuna.


 Mutta kun puhutaan esimerkiksi määräaikaiseen työsuhteeseen palkatun työläisen kohtelusta työpaikalla, niin silloin tietenkin tulee mieleen sellainen asia, että siellä työpaikalla työntekijää odottaa henkilö, jota kutsutaan “ohjaajaksi”. Hän sitten perehdyttää työntekijää tuleviin tehtäviin, mikä tarkoittaa sitä, että tämä ohjaaja toimii ikään kuin esimiehenä. Ja se sitten tietenkin ilmenee sellaisena mukavana kysymyksenä, että “onko sinulla mitään töitä”. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että tuollaisen määräaikaiseen työsuhteeseen palkatun henkilön pitää poistua tuosta tilasta. Samoin osalla näistä henkilöistä on sellainen asenne, että tämä tilapäiseen työsuhteeseen palkattu on jotenkin “lapsellinen”. Tässä sitten mietin, että mikä on oikeastaan esimies ja mikä alainen työpaikalla?


Esimerkiksi sairaanhoitaja, joka työskentelee esimerkiksi kuntoutuslaitoksessa saattaa olla tehtäviensä puolesta pikemminkin työnjohtaja kuin työläinen, vaikka hän kuuluukin Tehyyn tai Superiin. Kun henkilö tulee työhön määräaikaiseksi työntekijäksi, niin tietenkin työtehtävien tekeminen kuuluu tuohon työsuhteeseen. Mutta samalla kuitenkin voisin kysyä, että olisiko sellaisen työntekijän paikka sittenkin esimiesten liitto, jotka eivät muuta kuin omia työtehtäviään muilla teetä. Samoin voisin kuitenkin huomauttaa, että työpaikalla ei voi työväen profiili muuttua siten, että jokainen ihminen siellä on jonkun yksittäisen henkilön esimiehiä. Eli varmaan kaikkien tulisi siellä jotain tekemistä löytää. Itse olen välillä miettinyt, että onko määräaikaisen työntekijän ainoa tehtävä oikeastaan vain toimia joidenkin vakituisten työläisten sijaisena, kun näillä sattuu olemaan vaikka krapulapäivä. 


Kun sitten pohditaan sitä, että miksi työläistä ei ehkä aina huvita lähteä töihin, niin tietenkin jokaisella meistä on joskus huono päivä. Mutta se ei saisi sitten näkyä työpaikalla. Mutta se että työpaikalla ei esimerkiksi työmaakokouksiiin ole asiaa varmaan alkaa kuitenkin hiukan tuntua jossain kohtaan hiukan syrjimiseltä. Kun sitten keskustellaan vajaakuntoisten työllistämisestä, että he eivät muuttuisi puliukoiksi tai kassi-almoiksi, niin silloin tällöin mieleeni tulee sellainen asia, että heidän kanssaan usein puhutaan sosiaalisuudesta. Kuitenkin näille samoille ihmisille järjestetään usein sellaisia pettymyksiä kerran toisensa jälkeen tapahtuvien työtoveri-valintojen avulla, missä työparina on vain henkilöitä, jotka osaavat ainoastaan karjua tälle henkilölle päin naamaa. 


On aivan mahdollista, että esimerkiksi joku terapeutti on tarkoittanut, että tuolla tavoin opitaan kestämään pettymyksiä sekä “kasvatetaan pinnaa”.  Tietenkin kun puhutaan sellaisesta asiasta kuin sosiaalisuus, niin tietenkin on olemassa asioita, jotka siihen kuuluvat. Tuo ensimmäinen sekä tärkein olisi työtoveri, jonka kanssa voi asioista keskustella. Itse ihmettelen sitä, miten sosiaalisuutta harjoitellaan esimerkiksi yksin jotain rappua tai varastoa siivotessa? Kun sitten näistä asioista keskustellaan, niin varmaan jokainen työnantaja vetoaa vaitiolovelvollisuuteen, mutta itse kyllä näen asian sellaisena, että tällaisista asioista kirjoitettaessa kannattaa kirjoitus julkistaa. Silloin kaikki näkevät sen, mistä noissa asioissa on tuon työllistettävän kannalta ollut kysymys. Eli jos hän on lapsellinen tai odottaa liikoja, niin silloin kaikki näkevät sen. 


Tuolloin ei kenenkään tarvitse tulla suoraan juttelemaan reilusti kahden kesken siitä, mitä muut tuossa työpaikassa tekevät, vaan sitten voivat muutkin nähdä sen, millainen henkilö se “työvoimapalvelun “Pera””  oikein onkaan, samalla kun todetaan, kuinka epärealistiset hänen näkemyksensä työelämästä oikeastaan ovatkaan. Samoin myös muiden kuin korkeasti koulutettujen ihmisten näkemyksiä tulee silloin huomioitua kokonaisvaltaisemmin, jos asiaa aletaan käsitellä julkisuudessa. Tuolloin koko hänen kirjoittamansa teksti on kaikkien nähtävillä, eikä siitä sitten sitten voi ottaa vain valittuja paloja, kun tapausta tullaan puimaan jossain ajankohtaisohjelmassa korkeasti koulutettujen sosiaalijohtajien sekä psykiatrien kanssa, joilla tietenkin on sellainen näkemys, että tuollainen pitkäaikaistyötön on sitten aina hiukan masentunut, ja tarvitsee tietenkin silloin välitöntä psykiatrista hoitoa joko masennuksen tai lapsellisuuden takia. 


Kuva 1

http://www.ylitalot.net/images/2010/08/IMG_5454_c.jpg


https://avoimenkoodinmaailma.blogspot.fi

Comments

Popular posts from this blog

The LK-99 could be a fundamental advance even if it cannot reach superconductivity in 400K.

The next step in superconducting research is that LK-99 was not superconducting at room temperature. Or was it? The thing is that there is needed more research about that material. And even if it couldn't reach superconductivity in 400K that doesn't mean that material is not fundamental. And if LK-99 can maintain its superconductivity in 400K that means a fundamental breakthrough in superconducting technology.  The LK-99 can be hype or it can be the real thing. The thing is, anyway, that high-voltage cables and our electric networks are not turning superconducting before next summer. But if we can change the electric network to superconducting by using some reasonable material. That thing can be the next step in the environment. Superconductors decrease the need to produce electricity. But today cooling systems that need lots of energy are the thing that turn superconductors that need low temperatures non-practical for everyday use.  When the project begins there is lots of ent

Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.

 Black holes, the speed of light, and gravitational background are things that are connecting the universe.  Black holes and gravitational waves: is black hole's singularity at so high energy level that energy travels in one direction in the form of a gravitational wave.  We normally say that black holes do not send radiation. And we are wrong. Black holes send gravitational waves. Gravitational waves are wave movement or radiation. And that means the black holes are bright gravitational objects.  If we can use water to illustrate the gravitational interaction we can say that gravitational waves push the surface tension out from the gravitational center. Then the other quantum fields push particles or objects into a black hole. The gravitational waves push energy out from the objects. And then the energy or quantum fields behind that object push them into the gravitational center.  The elementary particles are quantum fields or whisk-looking structures. If the gravitational wave is

The CEO of Open AI, Sam Altman said that AI development requires a similar organization as IAEA.

We know that there are many risks in AI development. And there must be something that puts people realize that these kinds of things are not jokes. The problem is how to take control of the AI development. If we think about international contracts regarding AI development. We must realize that there is a possibility that the contract that should limit AI development turns into another version of the Nuclear Non-Proliferation Treaty. That treaty didn't ever deny the escalation of nuclear weapons. And there is a big possibility that the AI-limitation contracts follow the route of the Nuclear Non-Proliferation Treaty.  The biggest problem with AI development is the new platforms that can run every complicated and effective code. That means the quantum computer-based neural networks can turn themselves more intelligent than humans. The AI has the ultimate ability to learn new things. And if it runs on the quantum-hybrid system that switches its state between binary and quantum states,